pondelok 24. septembra 2012

funkcia tráviacej sústavy


Tráviaca sústava zabezpečuje prijímanie, trávenie, vstrebávanie a odstraňovanie nestráviteľných zvyškov a nadbytočných látok z tela. Je tvorená orgánmi tráviacej rúry a žľazami.


Stavba tráviacej rúry
  1. Ústna dutina (cavum oris)

Slúži na prijímanie potravy, jej mechanické spracovanie a premiešanie so slinami. Je to priestor spredu ohraničený perami, zboku tvárou a od nosovej dutiny podnebím. Súčasťou ústnej dutiny sú:
  • Zuby (dentes)
Mechanicky spracovávajú potravu. Sú ukotvené v ďasnách na hornom a dolnom oblúku čeluste a sánky. Zub je zložený z koreňa (zapustený v čelusti a upevnený väzivovou ozubicou), krčku (vnorený do ďasien) a korunky (vyčnievajúca časť). Povrch zuba v oblasti korunky pokrýva sklovina (email), pod ňou sa nachádza zubovina (dentín), vnútri zuba dreňová dutina vyplnená zubnou dreňou. Do dreňovej dutiny vstupujú cievy a nervy cez otvor nachádzajúci sa v koreni zuba.


Podľa tvaru rozlišujeme 4 typy zubov:
1. rezáky (dentes incisivi)
2. očné zuby (dentes canini)
3. črenové zuby (dentes premolares)
4. stoličky (dentes molares)

Rozoznávame
- dočasný (mliečny chrup), ktorý tvorí 20 zubov (8 rezákov, 4 očné, 8 stoličiek). Trvalý (definitívny) chrup- 32 zubov (8 rezáky, 4 očné, 8 črenové, 12 stoličiek)

  • Jazyk (lingua)
Jazyk je orgán tvorený priečne pruhovanými svalmi, koreň jazyka je pripevnený k jazylke. Na povrchu jazyka sa nachádzajú papily, v prehĺbeninách okolo papíl sú umiestnené chuťové poháriky s chuťovými bunkami. Jazyk sa zúčastňuje na spracovaní potravy (obalenie potravy slinami a jej posunutie do hltana) a formovaní reči.

  • Slinné žľazy (glandulae salivales)
3 veľké párové žľazy (príušné, podsánkové a podjazylkové) vyúsťujúce do ústnej dutiny sú uložené mimo ústnej dutiny. V podsliznicovom väzive ústnej dutiny je roztrúsené väčšie množstvo drobných žliazok. Produktom slinných žliaz sú sliny (saliva)- asi 1 až 1,5 litra denne, ktoré zvlhčujú a zmäkčujú potravu a obalením každého sústa uľahčiť jej prehltnutie. Zloženie slín- voda (99%) a organické a anorganické látky. Organické látky- mucín- dodáva slinám viskozitu, ptyalín (slinná amyláza)- začína trávenie sacharidov, štiepi škrob na maltózu. Anorganické látky- vápenaté, draselné a fosforečné soli.

  1. Hltan (pharynx)
Má tri oddiely: nosohltan (nasopharynx), ústna časť hltanu a hrtanový úsek, ktorý je proti hrtanu zatvorený hrtanovou príchlopkou. Na rozhraní ústnej a hrtanovej časti sa dýchacia a tráviaca sústava rozdeľujú. Hltan ústi do pažeráka.

  1. Pažerák (oesophagus)
Je svalová rúra spájajúca hltan a žalúdok. Pažerák ústi do žalúdka.

  1. Žalúdok (gaster, ventriculus)

Vakovitý svalový orgán, v ktorom sa zhromažďuje prijatá potrava a premiešava sa so žalúdočnými šťavami, čím vzniká trávenina (chýmus). Žalúdok tvorí:
  • Kardia- miesto, v ktorom do žalúdka ústi pažerák.
  • Vlastný žalúdok- ktorého sliznica vytvára riasy s množstvom žliazok produkujú žalúdkovú šťavu.
  • Vrátnik- rúrovitý, zúžený koniec žalúdka.
Zloženie žalúdkovej šťavy:
  • Kyselina chlorovodíková HCl- vytvára silne kyslé prostredie, usmrcuje mikroorganizmy prijaté s potravou, aktivizuje pepsín.
  • Pepsín- enzým začínajúci trávenie bielkovín. Vylučuje sa v neúčinnej forme ako pepsinogén a aktivuje sa vplyvom HCl v žalúdku na pepsín.
  • Chymozín- enzým zrážajúci bielkoviny, umožňuje lepšie trávenie mlieka. Vytvára sa len u dojčiat.
  • Žalúdočná lipáza- enzým uplatňujúci sa len na začiatku trávenia.
  • Mucín- hlienovitá látka obaľujúca vnútornú stenu žalúdka a chráni ju pred natrávením vlastnými enzýmami.

  1. Tenké črevo (intestinum tenue)
Dĺžky 3 až 5 m je zložené z 3 častí:
  • Dvanástnik (duodenum)- do ktorého ústi žlčovod a vývody podžalúdkovej žľazy.
  • Lačník (jejunum)
  • Bedrovník (ileum)
Sliznica čreva v mieste lačníka a bedrovníka je zbrázdená do klkov (villi), ktoré zväčšujú resorbčnú plochu a cez ktoré sa roztrávené živiny vstrebávajú do krvi. Medzi klkmi sú uložené žliazky, ktoré produkujú črevnú šťavu.
Zloženie črevnej šťavy:
  • Erepsín- štiepi bielkoviny na aminokyseliny
  • Lipáza
  • Amyláza
  • Enterokináza- aktivuje trypsinogén na trypsín
  • Ribonukleáza a deoxiribonukleáza- štiepia nukleové kyseliny na nukleotidy.
V tenkom čreve prebieha intenzívne trávenie a vstrebávanie.

  1. Hrubé črevo (intestinum crassum)
Rúra dlhá asi 1,5 metra, klky chýbajú. V hrubom čreve sa hromadia nestrávené zvyšky potravy, z obsahu ktorých nastáva vstrebávanie vody a minerálnych látok. Časti hrubého čreva:
  • Slepé črevo (intestinum caecum), na jeho spodnej časti sa nachádza červovitý prívesok (appendix vermiformis).
  • Vzostupný úsek, priečny úsek, zostupný úsek.
  • Konečník (rectum)- v ktorom sa zhromažďuje stolica. Jeho naplnenie vyvoláva defekáciu- vyprázdňovanie. Konečník ústi do análneho otvora.
V hrubom čreve žijú črevné baktérie- kvasné (zabezpečujú kvasné procesy) a hnilobné (zabezpečujú rozkladajúce procesy). Črevné baktérie produkujú vitamín K a vitamíny komplexu B.

  • Podžalúdková žľaza (pankreas)
Má exokrinnú a endokrinnú funkciu. Endokrinná funkcia: Langerhansove ostrovčeky (endokrinné bunky) produkujú hormóny. Exokrinná funkcia: produkcia pankreatickej šťavy exokrinnými bunkami.
Zloženie pankreatickej šťavy:
  • Trypsínový komplex- tvoria enzými, ktoré ďalej štiepia bielkoviny. Trypsín sa v pankrease vytvára ako neúčinný trypsinogén, ktorý sa aktivuje v čreve vplyvom enzýmu enterokinázy.
  • Lipáza- štiepi tuky na glycerol a mastné kyseliny.
  • Amyláza- štiepi škrob na jednoduché cukry.

    • Pečeň (hepar)
Je najväčšou žľazou ľudského tela (asi 1,5 kg). V pečeni prebieha detoxikácia nebezpečných látok. Úprava látok pred distribúciou do tela.
Pečeňové bunky (hepatocyty) produkujú žlč. Zloženie žlče:
  • Soli žlčových kyselín- emulgujú tuky pri trávení.
  • Žlčové farbivá- sú produktom rozpadu hemoglobínu. Bilirubín- červené farbivo a biliverdín- zelené. V čreve sa rozpadávajú a časť z nich sa vylučuje aj močom.
  • Hlien, cholesterol, minerálne látky a voda.

Žlč, ktorá odteká z pečene, sa zhromažďuje v žlčníku (vesica fellea), ktorý je umiestnený na spodnej strane pečene.
Funkcie žlče:
  • emulgácia tukov,
  • alkalizácia prostredia v tenkom čreve (nakoľko účinnosť enzýmov prebieha v čreve v slabo zásaditom prostredí),
  • pomáha peristaltike čreva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára